Aandachttraining (mindfulness)

Inhoud
We kennen allemaal de ervaringen van volledig aanwezig zijn: de heerlijk geuren van een frisse regenbui, een prachtige zonsondergang of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht, we zijn volledig in het moment.

Door alle prikkels en drukke schema's in het leven is het voor veel mensen moeilijk om zich te ontspannen, goed te voelen en dichtbij zichzelf te blijven. Zij geven hun aandacht aan alles en iedereen. Ze zijn als het ware gewend geraakt om steeds met hun aandacht naar buiten getrokken te worden. Eigen reacties worden te weinig opgemerkt, met mogelijk uitputting als gevolg.

Werkwijze
In verschillende bijeenkomsten leer je interne en externe prikkels herkennen,  van binnenuit begrenzen, luisteren naar je lichaam. Je wordt je bewust waar je aandacht is en leert hem doelbewust te richten op je ervaring in dit moment, zonder hierover te oordelen. Je wordt je bewust van je automatische reacties en gaat stresspatronen herkennen.

Mogelijkheden
Meer bewust worden van patronen van denken en doen. Door niet langer te oordelen over je ervaringen komt er ruimte om nieuwe dingen te ervaren, om te genieten van het leven, ondanks dat er misschien problemen spelen.