HSP - Ontdek je eigen hooggevoeligheid. Doe de HSP test!

 Hieronder staan 23 vragen. Beantwoord iedere vraag al naar je gevoel je ingeeft met JA of Nee.

Afhankelijk van het aantal JA’s kun je onderaan deze pagina lezen welke mate van gevoeligheid je hebt.
De test is ontwikkeld door Elaine N. Aron Zij schreef diverse boeken over HSP's.
Ben je hooggevoelig? Met deze test krijg je een goede algemene indruk over je eigen situatie.

1.Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.2.Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen.
Ik ben nogal gevoelig voor pijn.4.Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken in mijn bed of een donkere kamer of een andere plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.5.Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.6.Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.7.Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.8.Ik voel me niet op mijn gemak bij harde geluiden.9.Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek.10.Ik ben consciëntieus (nauwgezet van geweten).11.Ik schrik gemakkelijk.12.Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.13.Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen (bv door het licht te dimmen of het meubilair te verplaatsen).14.Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.15.Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.16.Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv-shows.17.Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurd.18.Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.19.Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk.20.Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan.21.Het vermijden van situaties die mij van streek maken of overbelasten heeft bij mij hoge prioriteit.22.Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers wordt gekeken, word ik zo nerveus of gespannen dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.23.Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden. 
Uitslag
 
0-7 vragen beantwoord met JA
Je bent waarschijnlijk geen Hoog Sensitief Persoon (HSP).
Hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is.
Als er bijvoorbeeld twee items uitzonderlijk waar voor je zijn kun je wel hoogsensitief zijn. Lees in dat geval eens wat literatuur over HSP.
Mochten die uitzonderlijkheden niet het geval zijn mag je er vanuit gaan dat je geen HSP bent.
 
8-14 vragen beantwoord met JA
Er zijn verschillende gradaties in sensitiviteit. Je bent waarschijnlijk wel sensitief maar mogelijk niet Hoog Sensitief. Dat kan een groot voordeel zijn omdat je wel veel dingen aan kan voelen, maar meestal niet de lasten ondervindt die de HSP’s hebben.
Mochten er eventueel onderdelen zijn uit de test die je wel als een last ervaart dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.
 
15 of meer vragen beantwoord met JA
Volgens de test heb je de eigenschappen die men een Hoog Sensitief Persoon noemt.
Jij hebt een andere mate van gevoeligheid dan een gemiddeld persoon. Je bent gevoeliger voor nuanceverschillen dan de meeste andere mensen en dus ook meer gevoelig voor externe prikkels. 
Het kan zijn dat je hier van nature goed mee kan omgaan. Echter veel mensen ervaren hier dagelijks lasten van. Ervaar jij lasten in je dagelijks leven? En wil je hier een daadwerkelijke verandering in aanbrengen? Kom gerust eens voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.