Over Els
Afbeeldingsresultaat voor els zandstraAls jongste kind ben ik geboren en getogen in Ermelo. Ik was een gevoelig kind en me al heel jong bewust van de subtiele nuance verschillen die mensen konden uitzenden. Het kon mij verwarren wanneer volwassen blij keken en ik iets anders waarnam. Omdat ik niet de woorden had om te benoemen wat ik ervaarde kon ik op die momenten moe en prikkelbaar zijn. 
Het omgekeerde gebeurde ook; dan kwam het leven via al mijn poriën binnen. Op die momenten voelde ik me heerlijk, licht en één met de omgeving. Inmiddels begrijp ik dat mijn hart op die momenten wagenwijd openstond. 

Als kind had ik nog de natuurlijke reactie om te bewegen en naar buiten te gaan. Ik hield van dansen en ging naar buiten om met de hond te spelen, te fietsen of een rondje te rennen. Verder wandelde ik graag met mijn vader in de bossen; meestal voelde ik me dan snel weer beter.

In mijn pubertijd leek ik mijn natuurlijke reactie om in beweging te komen kwijt te zijn. Bij tijd en wijle zat ik ik erg vast. Ik voelde me regelmatig somber en had minder levenslust.


'Ik zag mezelf onder water. Al trappelend vocht ik voor mijn leven. Af en toe lukte het me om even boven te komen en een hap lucht te nemen. Op een gegeven moment hield ik het niet meer vol. mijn lichaam was op. Ik viel....en kwam terecht op de bodem van een diepe put. Het gekke was dat die bodem heel diep, donker en verdrietig aanvoelde, maar hij was wel stevig. Ik had voor het eerst in jaren weer grond onder mijn voeten. Ik keek eens goed om me heen en kwam heel wat tegen. Dit was het begin van de mooiste reis in mijn leven, de reis in mezelf'. Els

Toen ik volwassen was kon (na een intensieve weg) mijn verwarring plaatsmaken voor herkenning. Ik volgde trainingen, las boeken, deed de opleiding tot HSP-begeleider èn ik kwam in contact met het systeem- fenomenologisch werk. Het begeleiden en ervaren van opstellingen voelde heel natuurlijk: het was alsof ‘oude kennis’ werd aangeboord. De manier waarop ik van kinds af aan de wereld waarnam, kreeg vorm en betekenis. Het systemisch werk gaf mij een kader om mijn waarnemingen te kunnen ondertitelen. Ik kreeg zicht op de wetmatigheden en structuren die binnen een systeem werkzaam zijn én bewustwording op mijn eigen plek binnen dit geheel. Door bewustwording èn de erkenning van wat er was geweest, kon ik mijn eigen plek aannemen. Die plek bleek de enige juiste te zijn: op deze plek kon ik bij mezelf blijven en mijn krachten en talenten optimaal benutten.  

Mijn lichaam ondersteunde me in dit proces:
Ik ervaarde dat het lichaam v
ia zijn eigen taal laat weten of iets klopt of niet klopt: mijn lichaam en geest samen werden mijn richtingaanwijzers. Bij de opleiding Het Roepen van de Ziel heb ik ervaren wat er gebeurt wanneer er échte aandacht is voor dat wat er is zonder iets te willen veranderen of in de grijpen. Een diepgaande verandering was het effect. Deze manier van werken heeft direct invloed op het celgeheugen en zorgt voor een werkelijke transformatie. Mijn liefde voor het systemisch, lichaamsgerichte werk was geboren!

Na mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Utrecht heb ik verschillende opleidingen en trainingen gevolgd (en dat blijf ik doen). Om mijn professionaliteit te waarborgen ben ik aangesloten bij de LVPW als registertherapeut.

Inmiddels werk ik ruim 20 jaar met mensen. Direct na mijn afstuderen ben ik gaan werken met mensen met een visuele beperking. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze mooie tijd; het voelde als thuiskomen voor mij. Zij herinnerden mij continu om in het hier en nu te blijven en congruent te zijn. Doordat het zintuig zien bij hen niet op de voorgrond staat, zijn zij meer gericht op andere zintuigen zoals de intuïtie en het innerlijk weten. 

Met veel liefde en passie geef ik trainingen aan groepen mensen. Het is mijn wens om het systemisch fenomenologisch gedachtegoed door te geven aan coaches, begeleiders en andere hulpverleners zodat zij hun blik kunnen verruimen waardoor de hulpverlening effectiever wordt én er op de juiste plek ondersteuning wordt geboden.
De trainingen die ik geef hebben als rode lijn het proces van bewustwording.

Ik woon samen met mijn partner Pieter, onze dochters en hond Dorus in Ermelo. In mijn vrije tijd lees ik graag, dans ik, ga ik wandelen of fietsen. 


Je bent welkom; ik ontmoet je graag!Els Zandstra, 42 jaar.